Bősze Ádám

Félix Itáliában – 15. rész

Felix Mendelssohn Bartholdy (a továbbiakban Félix) római tartózkodása kulturális érdeklődésének kielégítése mellett alkalmas volt vagy alkalmas lett volna arra, hogy jó tempóban dolgozzon. Ennek ellenére nem úgy tűnik, hogy a fiatalembernek ez ügyben ne lett volna lelkiismeret-furdalása, még akkor sem, ha leveleiben majdnem minden esetben azt írta, hogy szorgalmas, hogy a délelőtt a munkáé, stb.

Félix Itáliában – 13. rész

A Google Maps már nem kínál föl lehetőséget a lovaskocsival való utazás megtervezéséhez, így a biciklis változat mellett döntöttem, hogy megtudjam, nagyjából mennyi időre volt szüksége Felix Mendelssohn Bartholdynak (a továbbiakban Félix), hogy 1830 őszén Firenzéből Rómába érjen. A kerékpárút tizenhét óra, ez ad némi támpontot.

Félix Itáliában – 4. rész

„Másnap a Faust kéziratából nekem ajándékozott egy ívet, és ráírta: F.[elix] M.[endelssohn] B.[artholdynak], kedves fiatal barátomnak, a zongorák finoman erőskezű uralkodójának, 1830 boldog májusi napjainak emlékéül. JW v Goethe. Kaptam még ajánlóleveleket ide: Stielerhez, Boisserée-hez, v. Martius úrhoz és feleségéhez” – írta Félix a családjának Münchenből.

Félix Itáliában – 3. rész

Felix Mendelssohn Bartholdy (a továbbiakban Félix) itáliai utazásának első állomása Weimar. Ha csak teheti, Johann Wolfgang von Goethe házában van, oda jár enni, beszélgetni és muzsikálni. Hogy komponál-e, nem tudom, legutolsó művét, a d-moll szimfóniát elutazása előtt nem sokkal fejezte be, erről nővére, Fanny is írt a naplójában.

Félix Itáliában – 2. rész

„Ki a szabadba!” — Petőfi Sándortól csak azért kértem kölcsön a verscímet, mert remekül visszaadja Felix Mendelssohn Bartholdy (a továbbiakban Félix) vágyait: hiába akart ugyanis eljutni Itáliába, a sors különös fordulatai miatt még arra sem volt képes, hogy Angliából hazajusson nővére, Fanny és Wilhelm Hensel esküvőjére.