Bősze Ádám

Budapest-Sárospatak

A Hernád-Zemplén IC tele van. Legalábbis a 21-es kocsiban nincs szabad hely. Vagy csak kevés. Előttem egy hangosan telefonáló hölgy ül, néhány perc alatt világossá vált, ő a családfő. Bárkit hív, bárki keresi, azonnal kijavítja, kioktatja. Csak az unokájával mézes-mázos. Vele beszél vagy tíz percet.

Keleti, 2. vágány (drámai filter)

Bő három órám van olvasni. Félemberekre, félállatokra és egyéb szörnyekre vadászom a Mitológiai enciklopédia első kötetében. Amikor kiléptem otthon az ajtón, eszembe jutott, hogy könnyebb könyvet is pakolhattam volna, de akkor már késő volt. A kentaurokkal kezdem. Tudták, hogy a Rossmann logójában kentaur látható? Nyilván nem véletlen: a ‘Ross’ magyarul paripa, a ‘Mann’ férfi, ember. Egyszerűen ‘lóember’. (“Mondja, lóember, maga mit keres itt?!” – bocsánat, ezt nem hagyhattam ki.)

Ross=paripa, Mann=férfi, ember

Tiszai pályaudvar. A Sátoraljaújhely felé közlekedő kocsiban alig maradtunk. Miskolcon ugyanis az utasok nagy része leszállt. Befejeződött a non stop telefonálás is. Legalábbis a számomra. A hölgy még akkor is beszélt, amikor a kabátjába próbálta magát beszuszakolni. Hol ide, hol oda tette a készüléket, meg nem állt volna. Én pedig kicsit később, kentaurokkal a fejemben, leszálltam a napfényes Sárospatakon. 4-kor könyvbemutató. Ki jön?

A monitor nem “mond” igazat, egy percet sem késtünk. 🤷🏻‍♂️

3 Comments

 1. Dr. Kiss Margit Ilona

  Bravó!

  Egy mai, modern korban, a megpróbáltatásokat félresöprő viking harcosként veszi az akadályokat időről időre!

  Szimpatikus ez a hozzáállás:)

  🍀👋

 2. Bosch Zoltánné

  Tisztelt Művész Úr!
  Sárospataki lakosként később értesültem, hogy városunkat megtisztelte előadásával.
  Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam részt venni az előadáson. Várom április 4-ét amikor szintén ellátogat városunkba.
  Most is az Ön előadását hallgatom /Vidám komolyzene/
  Örömteli, kellemes napot kívánok.

  ,

 3. Hajnóczy Katalin

  A Rossmann logojának kentaurjáról egy keves eladó-hölgy (ilyen is van!) mesélt tavaly….akkor utánaolvastam (mármint a kentaurokról)…
  A telefonon “igét osztó” nőnemű útitárs bosszantó lehetett…pedig itthon nem divat hangoskodni közjárművön…bezzeg a Pireneusokon túl! A sok éven keresztül hetenként egyszeri Bilbao-San Sebastian oda-vissza buszúton főzni, gyereket nevelni, orvosi hasznos praktikákat alkalmazni (nem sorolom az ezernyi témát) tanultam akaratomon kívül, az órámra készülés alatt (helyett😡)…
  Szép, napos, derűs hatalmas sikerű tartózkodást ott!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük