Bősze Ádám

Félix Itáliában – 3. rész

„Egészen bámulatos!”

Felix Mendelssohn Bartholdy (a továbbiakban Félix) itáliai utazásának első állomása Weimar. Ha csak teheti, Johann Wolfgang von Goethe házában van, oda jár enni, beszélgetni és muzsikálni. Hogy komponál-e, nem tudom, legutolsó művét, a d-moll szimfóniát elutazása előtt nem sokkal fejezte be, erről nővére, Fanny is írt a naplójában:

„Az utóbbi időben Félix nagyon sokat foglalkozott a szimfóniájával, melyet aztán tegnap korán be is fejezett. Hatalmas alkotás. Tegnap háromszor is eljátszotta.”

Félix a kottát magával vitte az útra, hiszen volt még munka vele. Például címet kellett neki találni:

„Fanny, neked legközelebb küldök egy kópiát a szimfóniámról, lemásoltatom itt, utána Lipcsébe küldöm, ahol talán elő is adják. […] Szavaztasd meg a címjavaslatokat, amelyekből választanom kell: Reformáció szimfónia, Hitvallás szimfónia, Szimfónia egy egyházi ünnepre, Gyerekszimfónia, vagy amit akarsz. Írj majd, és az ostoba javaslatok helyett legyen valami okos; persze azokról az ostobákról is szeretnék tudni, amelyek alkalmasint az eszetekbe jutnak.”

Goethe házában a hangulat nem volt éppen visszafogott vagy túlságosan áhítatos. Erről Félix már idézett, 1830. május 25-én keltezett leveléből kapunk felvilágosítást:

„Tegnap este Goethénél voltam, egész este egyedül én játszottam: Webertől a Koncertdarab, a Felhívás [keringőre] és a C-dúr polonéz, három walesi darab, a Skót szonáta. 10-re véget is ért az egész, de az utána következő bolondságnak nem tudtam ellenállni: éjfélig táncoltunk, énekeltünk stb. Teljesen pogány életet élek. Az öreg 9-kor mindig fölmegy a szobájába, ahogy eltűnik, a padokon táncolunk, és éjfél előtt még soha nem hagytuk abba.”

A teljes írást a Jelenkor folyóirat online portálján, ide kattintva olvashatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük