Bősze Ádám

Haydn a pizza boy – Kismarton-Eszterháza 2

kismarton355 perc. Ennyi idő alatt értem Eszterházáról Kismartonba. Kényelmes tempóban, mindenfajta torlódást elkerülve, Sopronon keresztül. Azt hiszem, igaza van annak az osztrák barátomnak, aki szerint Ausztria sokkal hűvösebb (és itt most nem a hegyes vidékre gondolok), mint Magyarország. Ugyan a napon itt sem lehet most kibírni, de viselhetőbb az ítéletidő, mint Budapesten. A kismartoni kastélynál sokkal impozánsabb az eszterházai (ez sem újdonság), nem beszélve arról, hogy rálátni sem igazán lehet. Bárhogyan távolodom ugyanis az épülettől, hogy a legteljesebb képet készítsem, folyton elém “áll” két épület (ez így volt a 18. században is?), és illúzióromboló az egyiken “díszelgő” Pizza Boy felirat. Haydn a pizza boy.
kismarton1
Szeptember 3-án kezdődik itt a 27. Nemzetközi Haydn-napok (27. Internationale Haydntage) koncertsorozat, amelyen a legtöbb hangversenyt az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar adja Fischer Ádám vezényletével. “Schubert & Haydn” ez a szerény cím díszíti a műsorfüzet címlapját. Fischerék játsszák a nyitókoncertet Schubert 1. és 2., valamint Haydn “Oxford” szimfóniájával a műsoron. Szívesen meghallgatnám a “Szép molnárlány” dalciklust Michael Schade előadásában (nem érek rá sajnos, oder nomen est omen?), az Akademie für alte Musik Berlin táncos koncertjét szeptember 6-án, a Frühstück Triót (szeptember 8., reggeli után), a Felvilágosodás Kora Zenekarának hangversenyét, amelynek szólistája és karmestere ezen az esten Thomas Zehetmair (szeptember 8. vacsora után), illetve még Viviane Sofronitsky Hammerklavier-estje is izgalmas lehet. A záróhangversenyt ismét Fischer Ádám vezényli; ezen a koncerten Fischer pályájának három helyszíne “egyesül” egy mű erejéig: az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, kiegészülve a Bécsi Kamarakórussal előadja Haydn “Dánok kórusa” című ritkán hallható darabját is. Ez a legtöbb, amit most Kismartonból ajánlani tudok.
kismarton2
Annak ellenére, hogy lehetőség lenne az osztrák autópályán hazamenni (nem tudom, hányan vándorolnak ki éppen Ausztriából), megyek inkább a soproni úton. Szebb és olcsóbb is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük