Bősze Ádám

Hetedhét (39. hét)

Szeptember 25. Az olasz “concerto” kifejezésből eredhet az angol “consort”, ami tulajdonképpen énekes, és/vagy hangszeres kamarazenét jelent, azaz szólamonként egy énekest/játékost. 1616-ban John Bullokar “English Exquisitor” című kiadványában így határozták meg a jelentését: “a company, or a company of Musitions together.”

Szeptember 26. Baldassare Galuppi (1706-1785) Velencéhez közel, Buranóban született, ezért úgy hívták, “Il Buranello”. Egyik első tanára Benedetto Marcello, aki, miután meghallotta, hogy Galuppi már operát is komponált, megígértette vele, hogy addig nem fog ilyen nagyszabású munkába, amíg legalább három éven keresztül nem tanul keményen. Mondanom sem kell, Galuppi a fogadalmat nem tartotta be. Inkább tanárt váltott.

Szeptember 27. A zsidó liturgia két szavára, az “allelujára” és az “ámenre” írt zenét 2022-ben David Lang. A mű a Trio Mediaeval felkérésére készült. Ezen a felvételen is ők énekelnek.

Szeptember 28. Nagy kedvencem, a “Tenebrae” új lemezén Bach-motetták is hallhatók. Első hallásra szokatlan a visszhangtalan felvétel, de a tiszta ének magával ragadó. “Énekeljetek az Úrnak új éneket, dicsérete zengjen a szentek közösségében! Izrael örüljön Teremtőjének, Sion gyermekei Királyuknak! Dicsőítsétek nevét körtánccal, játsszatok előtte dobon és hárfán!” (149. zsoltár, 1-3. vers)

Szeptember 29. Állítólag Joseph Haydn azt szerette volna, hogy a temetésén a 44. szimfónia lassú tételét játsszák majd. Hogy igaz-e a sztori, vagy nem, fogalmam sincs, de a szertartáson a szimfónia helyett testvérének a halotti miséje csendült föl.

Szeptember 30. Lányi Viktor így fordította ezt a dalt: “Volna száz kar ereje bennem, le se győzne a munka engem. Hogy ha zúghatnék versenyt a széllel, malmot hajtva nappal, éjjel: látná a molnár lánya majd, engem hű szív vágya hajt. Jaj, de gyönge karom ám! Amit hajszol, amit kerget minden dolgot, minden terhet elbír éppúgy bárki tán. S ahogy ottan ülünk körbe, sorba, mikor jő az esti csöndes óra, szól a gazda nékünk ekkép: jó volt mindnek dolga egykép, jó volt mindnek dolga egykép. S erre mond a lány: jó éjt! Mindnyájunknak szép jó éjt! Volna száz kar ereje bennem, le se győzne a munka engem. Hogy ha zúghatnék versenyt a széllel, malmot hajtva nappal, éjjel: látná a molnár lánya majd, engem hű szív vágya hajt.”

Október 1. (A zene világnapja.) A “Muzikális bestiák” sorozat miatt mostanában sokat foglalkozom a félemberekkel. De találkozzak bármilyen sellővel, tündérrel, vagy boszorkánnyal, a legszívbemarkolóbb “Ruszalka” története marad.

1 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük