Bősze Ádám

Hetedhét (40. hét)

Október 2. Giovanni Paisiello (1740-1816) olasz operaszerző, Rossini előtt az egyik leg-, ha nem a leghíresebb. Nincs húszéves, amikor fölfigyel tehetségére egy fiatal nemes, Giuseppe Carafa, aki aztán saját társulata számára operaírással bízza meg. Művei közül még Haydn eszterházai együttese is előadott néhányat.

Október 3. Alig búcsúztunk el a nyártól, máris itt a Karácsony. A Decca elkezdte reklámozni az “A Choral Christmas” című CD-jét, amelyen Taylor Scott Davisnek a VOCES8 énekegyüttes fölkérésére írt “Magnificat” című kompozíciója is hallható lesz.

Október 4. A Kaposfest közönsége is emlékezhet Amihai Grosz brácsaművész hangversenyeire. Az izraeli brácsaművész most újabb szállal kezd kötődni a magyarokhoz. (A részlet sajnos egészen csúnyán ér véget, de meghallgatásra érdemes.)

Október 5. Giuseppe Antonio Brescianello (1690 körül-1758), olasz hegedűs-zeneszerző. A bajor választófejedelem feleségének meghívására érkezett a müncheni udvarba. Innen Stuttgartba, a württembergi udvarba vitte útja, Johann Christoph Pez utódja lett. (Pez mesternek semmi köze a P.E.Z. cukorkához, ami egyébként is osztrák, másrészt nem személy, hanem mozaikszó: PfeffErminZ.) A kamarazenei előadások tartoztak a felügyelete alá.

Október 6. Az “albumlap” zenei műfaj is. Rövid, emlékül hagyott zenedarab, többnyire zongorára. A 19. század közepétől kezdve népszerű.

Október 7. Nyikolaj Jakovlevics Mjaszkovszkij (1881-1950) sok korábbi és kortárs kartársához hasonlóan nem csupán zenével foglalkozott. Hadmérnöknek tanult a nyizsnyij-novgorodi és a szentpétervári kadétiskolában, majd ugyanitt a katonai és mérnöki főiskolán. Ezekben az években énekelt a kadétkórus kórusában, zongora- és hegedűórákat vett. Szergej Ivanovics Tanyejev tanácsára kezdett el komolyan foglalkozni a zeneszerzéssel.

Október 8. Dvořák op. 81-es zongoraötösének “Scherzo” tétele egy “furiant”, ami nem egy különleges hangyára, inkább egy régi cseh táncra, illetve az azt járó beképzelt pasira utal.

1 Comments

  1. Dr. Kiss Margit Ilona

    Friss még az élmény Paisiello Az énekmester című darabjának ez évi júniusi bemutató előadásáról a Magyar Zene Háza mellett, amely a szabadtéri színpadon volt.

    Könnyed, vidám, tréfás mű. Egyszóval- üdítő.
    😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük