Bősze Ádám

Hetedhét

Tekintettel arra, hogy a Facebook már nem úgy jelenítette meg a Spotify-linkeket, ahogyan korábban, kénytelen voltam fölhagyni közel két évig tartó szokásommal, hogy ott minden reggelre klasszikus zenei felvételt ajánljak. Erről itt írtam bővebben.

Átköltözöm ide, és “Hetedhét” címmel heti listát indítok. Változik a külső, változik az alapötlet, de maradnak az érdekesnek tartott muzsikák. Hétfőnként reggel hétkor jelenik meg a poszt. Legalábbis ez a terv.

2023. szeptember 18., hétfő

Kezdjük “a legtöbbet író komponista, az ismeretlen szerző” (copyright: Kovács Sándor), egy lendületes táncával, amit Marco Beasley énekel. Ő egyébként nem csupán ismert tenor, hanem zenetörténész is.

2023. szeptember 19., kedd

Akadnak tánctörténészek, akik azt mondják, a “pavan” a páváról kapta a nevét. Olyan méltóságteljes ugyanis, mint a páva, amikor kitárt faroktollakkal sétál peckesen.

2023. szeptember 20., szerda

Ligeti-év van. Ebből az alkalomból neveztek el utcát a magyar zeneszerzőről. A BMC falán lévő tábla alá – Ligeti György kérésére – kihelyeztek egy “Tévút” feliratút is.

2023. szeptember 21., csütörtök

Pedro António Avondano (1714-1782) itáliai születésű portugál hegedűs, zeneszerző. A lisszaboni királyi udvarban fő feladata volt az operaelőadások balettjeleneteihez zenét komponálni. Az 1755-ös pusztító erejű földrengés után szerepet játszott a portugál főváros zenei életének újraépítésében.

2023. szeptember 22., péntek

Ez ugyan etűd, azaz lehetne száraz technikai gyakorlat, de inkább nevezném vérbő bécsi keringőnek. Karol Szymanowski (1882-1937) ugyan Kijev közelében született, de lengyel zeneszerzőnek tartjuk. A bécsi életérzést 1911-ben és 1912-ben is megtapasztalhatta, amikor második zongoraszonátáját és második szimfóniáját nagy sikerrel mutatták be a császárvárosban.

2023. szeptember 23., szombat

Johann Hermann Schein (1586-1630) volt a 17. század Richard Wagnere. Már amennyiben ő is többnyire maga írta műveinek a szövegét. Noch dazu későbbi kortársánál messze több műfajban mutatta meg tehetségét. (Most ide írnék mást is, de önmegtartóztatok.)

2023. szeptember 24., vasárnap

Az antikváriumokról: Benjamin Britten egy Los Angeles-i antikváriumban bukkant egy George Crabbe műveit tartalmazó kötetre, amiben megtalálta a “The Borough” című költeményt, “Peter Grimes” című operájának inspirációját.

3 Comments

  1. Hajnóczy Katalin

    1001 köszönet a feltámasztott reggeli zenékért! Nem is Te lennél, ha nem kerested-találtad volna a megoldást, ami újra lehetővé teszi a várt zenemeglepetések élvezetét…nem hagysz minket cserben itt sem 🫶

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük