Bősze Ádám

Macskazongora

Cat_piano_1883Unalmamban posztoltam ezt a képet ma a tumblerre, tudom, komoly macska- és zenerajongók nézik azt az oldalt, így találónak éreztem közkinccsé tenni ezt az amúgy nem igazán ismert ábrázolást. Aztán jött missingvalues, és hozzáfűzte az eredeti poszthoz ezt a videót, amely egy modern kori macskaorgonát mutat be. Nem szabad kihagyni!
Viszont, ha már ekkora népszerűséggel fut a macskazongorás kép, talán nem érdemtelen utánajárni ennek a hangszernek. A legfontosabb: soha nem létezett ilyen. Háborodott elmék játéka volt csupán szerencsétlen állatokat dobozba tuszkolni. Állítólag a pihentagyú Athanasius Kircher volt, ő vetette fel az ötletet.
katzenklavierDe játsszunk el az ötlettel (és a cicákkal), milyen lenne, ha a valóságban is létezne az ábrázolt instrumentum. Ha jobban megnézik, furcsamód következnének a hangok egymás után, hiszen sokkal kevesebb az állat, mint a billentyű. Az egyik képen 9, míg a másikon mindössze 7 macska látható. Egy rendesebb dodekafón darabot sem lehetne eljátszani rajtuk!
Ettől függetlenül a macskazongorát nem felejtette el a zenetörténet, és többszáz évvel később Jean-Baptiste Weckerlin is említést tett róla a “Musiciana, extraits d’ouvrages rare ou bizarre” című könyvében, de még ma is előkerül az általam igencsak kedvelt blogon, a Spooky & the Metronome-on.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük