Bősze Ádám

Másfél ezer kilométer vonaton

2023 augusztusában történik mindez. Magyarországon. 12-én egy ajkai esküvőn veszek részt, 13-án délután Kaposváron kell legyek, ugyanis a Kaposfest műsorvezetését ismét rám bízták. A fesztivál 16-án este későn ér véget, így 17-én Kaposvárról indulok Tokajba, ahol a Zempléni Fesztivál meghívására Nyáry Krisztiánnal a “Nagy Himnusz sztori”-t adjuk elő Tokajban. Az utolsó állomás Mosonmagyaróvár, ott Malek Andreával, Polyák Lillával, Kocsis Tiborral, Magyar Bálinttal, a Győri Filharmonikus Zenekarral és karmesterükkel Silló Istvánnal lépünk színpadra. Nagyjából másfél ezer kilométert kell utazni. Úgy döntöttem, vonatozom, a tapasztalatokról pedig itt számolok be.

Vonat: 60.2%. Autó: 34.4%. A narancssárga szelet azokra a szavazókra vonatkozik, akik inkább azt szerették volna ha otthon maradok.

Mielőtt még kiválasztottam volna, milyen járművel is vágok neki az útnak, készítettem egy közvéleménykutatást. Érdekelt, inkább az autót, vagy a vonatos közlekedést választaná a nagyérdemű. 221 szavazat érkezett. Mivel a közönség 60 százaléka a vasútra voksolt, nem választhattam mást.

Már kiválasztható az ülőhely.

Az online jegyvásárlás gyerekjáték. Nagyjából három perc alatt vettem meg a Kelenföld-Ajka, és az Ajka-Kaposvár viszonylat jegyeit. Sőt, bővült a kínálat: már ki lehet választani az ülőhelyet, így nem kell a vak véletlenre bízni azt, hogy a menetiránnyal szemben lévő helyre, ablak mellé, vagy egy egyszerű kettes ülés egyikére sorsol az algoritmus.

Egyenruha a titkos tervhez.

Nem mondom, hogy nem izgulok. Nem attól, hogy kényelmetlen lesz a vonatút, vagy hogy életveszélybe kerülök, inkább az nyugtalanít, vajon nem ragadok-e egy köztes állomáson, odaérek-e az eseményekre időben?! Mivel nem én kötök házasságot, így az első nap esetleges késése tragédiát nem okozhat, viszont a további napok programjaihoz szerződés köt. Úgyhogy a biztonság kedvéért kivasaltam és bepakoltam a titkos ruházatot. Remélem, ha ezeket hordom, vész esetén minimum egy különvonatot indítanak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük