Bősze Ádám

Mikroturné, mikroposzt

Magyar szó nélküli cím. Pedig nagyon is magyar témában utazunk: Nyáry Krisztiánnal és Martin Bogdánnal Pozsonyba, majd Prágába visszük a Nagy Himnusz sztori című előadást. Vegyes közlekedésű túra: Budapestről Pozsonyba autózunk, onnan a többiek még aznap éjszaka átkocsikáznak Prágába, én viszont maradok, másnap kipróbálom a szlovák-cseh vasutat. Prágából Budapestre pedig pénteken az EC277-es jelzetű szerelvénnyel vonatozom, amíg a társaság többi tagja repül. Ryanairrel, amiért nem irigylem őket.

A pozsonyi vár autóból fotózva

A pozsonyi előadás teltház előtt ment, a közönség kedvesen fogadott minket. Utána boldogan beszélgettünk a tavalyi Kecskeméti Kodály Fesztiválon föllépő Galántai Kodály Zoltán Daloskör tagjaival, majd vacsorára voltunk hivatalosak: borovicska, sör, borscs, sztrapacska (amit itt nem így hívnak). A fogyókúra hétfőn kezdődik. 😉

A társaság a tervnek megfelelően vacsora után autóba ült, és elindult Prágába.

A pozsonyi pályaudvar (és a fotós árnyképe)

Csütörtökön reggel frissítő séta a pozsonyi pályaudvarra. Nem tudtam, lesz-e büfékocsi az egyébként Budapestről érkező vonaton, ezért vásároltam ezt-azt a bő négyórás útra. Az utasellátók kínálata, mint otthon. Tudhatták ezt az első osztályú kocsiban hangoskodók, jelentős mennyiségű pálinkát és sört hoztak magukkal. Mókás volt hallgatni őket: magyarul és – gondolom – szlovákul beszéltek. Gyakran mondaton belül váltottak. Egyedülálló élmény. Elég hangosak ahhoz, hogy minden szót lehessen érteni. Szaunáról, fociról, emlékezetes berúgásokról esett szó. És valami koncertre igyekeztek. Kamarazeneire. Nyilván.

A pozsonyi pályaudvar váróterme

A pályaudvar várótermében 1960-as hatalmas kép (nem emlékszem, freskó, vagy mozaik volt-e). A világbékéről szólhat. A bal sarokba zavart szürke ruhás, szomorú arcú emberek nyilván a hanyatló nyugatról jöttek, vagy oda mennek vissza.

7 perces késéssel érkeztünk Prágába. 🤷🏻‍♂️ A cseh kalauzt pincérnek néztem, ugyanis ásványvizes kocsit tolt maga előtt. Kérte a jegyet, én viszont finoman jeleztem, hogy köszönöm, nem kérek. Erre az orrom alá tolta a terminált, amire már határozottabban intettem, nem vagyok szomjas. És csak ezután szólalt meg angolul, a készülékkel a jegyemet szerette volna ellenőrizni. Elkaptam a tekintetét, nem volt biztos benne, pszichológusra, vagy gyógypedagógusra lenne-e szükségem.

Prágából sokat nem láttam, este megint előadást tartottunk, a fogadáson kedves emberekkel találkoztam, utána kollektív vacsora. A menüt nem merem leírni.

A Kormányzó szobra – Anna Chromy alkotása

Péntek reggel. 9 óra 44 perc. Meglepően sokan utaznak a Prágából Budapestre tartó járaton. Alig van üres hely, a körülöttem ülőket kifigyeltem, mindenki a Nyugatiig váltott jegyet. Remélem, komolyabb késés nélkül landolunk, este 7-től ugyanis Páratlan párok előadás a MOMKultban. Zokon venném, ha Viktória királynőn kívül a Mendelssohn családról is László Ferenc lenne kénytelen beszélni. Apropó, ki jön?!

3 Comments

 1. Dr. Kiss Margit Ilona

  Az én prágai menüm sült libacomb, párolt káposzta, knédli és nagyon finom barna sör volt.
  Desszert? Lehet, hogy nem ettem. Most viszont sütök egy tatin tortát, ez hab nélküli.

  A kormányzó szobra túl komor, a mi “P. mesterünk” szelídebb. De igazából kedves az a Bem rakpart sétány mellett, a kőfalon lévő
  fuvolást ábrázoló mini szobrocska.

  Ja, és február végén az Óbudai tk-ben Himnusz sztori ea. 🙂

  🎶👋

 2. Hajnóczy Katalin

  Nemsokára (?) Vácott is megáll a vonat, remélem nem késve, nagy baj lenne Mendelssohnal, ha nem érnêl idôben a MOMba, drukkolok.
  Más: a szlovák-magyar nyelvváltós “beszélgetés” és annak fennkölt témája külön élmény lehetett-lehet, na és a feltevésed-amennyiben kamarazenei koncertre igyekezett a csapat – az remek jóslás😉…
  A szomorú -szótlan-szürke várakozók képe egyértelműen a “lezüllőben levő nyugati világhoz” tartozást igazolhatja🤣🤣🤣🤣…
  A sztrapacska nyerő nálad? Szoktam csinálni, sikerrel😉…
  Viszlát délután, remélem!🤞

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük