Bősze Ádám

Milyen ruhában menjünk hangversenyre?

estélyi

Ahogyan másként kell viselkedni egy klasszikus zenei koncerten, mint egy poprendezvényen, úgy más az elvárt öltözet is. De mit jelent az elvárás ebben az esetben? Ki várja el, hogy elegáns legyek, ne pedig toprongyos? A zenész? Hiszen gyakran nem is látja a nézőteret a reflektorok miatt. A sortársak, saját magam? Ezekre a kérdésekre is keresem a választ, és nem gondolom, hogy mindegyikre meg is találom.
Az öltözködés témájában a “szabályok” nem annyira szigorúak, mint a hangversenyen való viselkedés esetében. Amilyen gyorsan változik a divat, olyan gyorsan alakul át a reprezentatív események ízlésvilága is; úgy látom, egyre megengedőbbek vagyunk. Ha ismerőssel megyek koncertre, gyakran hívnak fel ezzel a látszólag egyszerű kérdéssel: “te, szerinted mibe’ menjek?” Nem is olyan könnyű válaszolni. Amíg egy vacsorához illő ruha kiválasztásában szinte minden nő és férfi biztos, addig egy operaházi és koncerttermi előadás könnyen gondolkodóba ejtheti. Feltéve, ha nem jár gyakran klasszikus zenei hangversenyre, bár akkor is többnyire az ott megjelenő közösség alakítja ízlését. Jobb esetben. Nyilvánvaló, hogy egy koncert ünnepi esemény. Nemcsak nekünk, hallgatóknak, hanem a zenészeknek is. Nem puszta szórakozás, hanem egyfajta szertartás. Éppen ezért különbözik egy hétköznapi eseménytől.
Álljon itt tehát néhány általános, megfontolásra méltó öltözködési “szabály”:

Ne öltözd túl a zenészeket és a sortársaidat! Soha ne vegyél olyan ruhát koncertre, amilyenben a saját esküvődre, vagy bálba mennél!

Legyél visszafogottan elegáns! Ezt ugyan sokan sokféleképpen értelmezhetik, jó ha kerülöd a lyukas, szakadt ruhadarabokat, a rövid nadrágot és a pólót. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy egy nagyvárosban többnyire elegánsabban öltözött emberekkel találkozhatsz hangversenyen, mint egy kisvárosban.

Az öltözködés szertartása könnyen ráhangolhat a zenei “szertartásra”. Kicsit olyan ez, mint a készülődés szentestére, a karácsonyi ünnepi vacsorára. Ott sem kinyúlt pólóban ülsz az asztalnál. (Remélem.)

Ügyelj a saját kényelmedre! Ne hagyd, hogy egy rosszul megválasztott öltözet miatt lemaradj a zeni élményről!

Noha tudom, egy koncert társadalmi esemény is, ne a szünetre öltözz!

Konkrétabban:
Ha nő vagy,

válassz kosztümöt (szoknya-blúz-blézer). És ne feledd, hogy a szoknyát mindig harisnyával kell viselni! Elegánsabb zenei eseményen, például operabemutatón elfogadott és elvárt az alkalmi, vagy hosszú ruha kiegészítőkkel együtt, a nagyestélyinél egyszerűbb kivitelben.

Ha férfi,

hordj elegáns nadrágot zakóval, inggel és nyakkendővel. (A nyakkendő legyen összhangban az öltönnyel és az inggel, és érjen a nadrág övéig.) Komolyabb zenei rendezvényre válassz inkább sötét öltönyt, egyszínű inggel, illő nyakkendővel. Amennyiben az a szerencse ér, hogy jegyet kapsz a Bécsi Filharmonikusok híres Újévi koncertjére, ami délelőtt 11-kor kezdődik, senki nem botránkozik meg, ha zsakettben (Morning dress) érkezel. Figyeld meg, a zenészek is sötétszürke (Morning grey), csíkos nadrágban, fehér, lehajtott gallérú ingben, szürke nyakkendőben, fekete fűzős cipőben játszanak.

Néhány évvel ezelőtt még Magyarországon is szokás volt szmokingot viselni operapremieren. Ahogy látom, ez már kiveszőben van, de még így is látható néhány elegáns úr szmokingban fekete mellénnyel, keményített ingben puha lehajtott vagy egyenes gallérral, fekete csokornyakkendővel, fekete lakkcipőben.

A zenészek “divatjáról” bővebben a Varázsbolt sorozat Zenei divat podcastjában találsz információkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük