Bősze Ádám

"Minden rajza szerelmi vallomás"

“Kicsike vigyázzon, egyszer nagymama lesz”, dal a Zenebonából (1928)

Vogel Eric (1907-1997) a 20. századi magyar grafika nagymestere kottacímlapokat is rajzolt. Elsősorban a II. Világháború előtti időszakból ismerem az ide vonatkozó munkáit, de elképzelhető, hogy később is megkeresték ezzel a feladattal. Rajta kívül talán Byssz Róbert munkái érdemelnek említést (persze néhány alkalommal Scheiber Hugó, Faragó József és Vértes Marcell is készített címlaprajzot), ők ketten dolgoztak rendszeresen ebben a szakmában.

“Bostoni diák az én babám”, dal a Diákszerelemből (1929)

Molnár Gál Péter írta Vogelről: “Kurizált a színházakban. Főfoglalkozásban rajongott a nőkért. Általában és konkrétan. Belefeledkezéssel rajzolt magas sarkú cipőben táncra emelt alsó lábszárat. Tustollával elkéjelgett a kánkántól kavaró combok látványán. Kicirkalmazta a táncosnők pici piros ajakát. Elmélázott szőke fürtjeiken. Fölékítette fejdíszekkel a flittertől csillámló házmesterlányokat, akik a karban igyekeztek egyszerre lépni. Minden rajza szerelmi vallomás, érzéki rajongás.”

“Levendulaszál”, dal a Három Verebély-lányból (1928)

Amikor tehát az antikváriumban egyszerre kínálnak fel megvételre négy Vogel Eric-kottát, nyilván nem tudok ellenállni. A Három Verebély-lány kottája egyébként is ritkaság, hiszen egyazon mű több betétdalához más és más színkombinációjú illusztrációt készíteni nem volt szokás.

“Legyen az én kis párom”, dal a Szökik az asszony c. operettből (1929)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük