Bősze Ádám

dátum

2024. január 20.
Expired!

időpont

18:00

Részvételi díj

3 500Ft

A nagy Himnusz sztori — Jó kedvvel, bőséggel

Miért telt el 166 év, amire Kölcsey Ferenc Himnusz című verséből törvényes nemzeti himnusz lett?
Miért nem tetszett Erkel és Kölcsey műve a legkülönbözőbb rendszerek politikusainak és milyen alternatív indulókkal próbálkoztak?
Mi volt a himnusz a Himnusz előtt? Mi köze van a kanásztáncnak Kölcsey szövegéhez? Miért tartotta közepes versnek saját művét a költő?
Hány perc alatt írta a szobafogságban Erkel Ferenc a Himnusz zenéjét és van-e egyáltalán hiteles kottája?
Hogy hangzik Erkel Szózata és Egressy Béni Himnusza? Miért sértődött meg Liszt Ferenc, miután himnuszt írt a magyaroknak?
Miért nem engedték a Himnuszt templomban énekelni, mióta illik állva hallgatni, és miért került jogszabályba egy téves szöveg?
Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész kötetlen hangvételű előadása könnyedén mesél a Himnuszról és általában a himnuszokkal kapcsolatban. Az Óbudai Társaskör felkérésére született, szórakoztató előadást a pápai közönség az Anima Musicae Kamarazenekar formációjának öt kiváló muzsikusával kiegészülve hallhatja és láthatja. A zenekar vonósötösre hangszerelt kompozíciókban szólaltatja meg „A nagy Himnusz sztori” zenei idézeteit, ezzel színesítve a két előadó, Nyáry Krisztián és Bősze Ádám mondanivalóját.