Bősze Ádám

dátum

2023. február 08.
Expired!

időpont

18:00

Részvételi díj

3 000Ft

Álkulcs a zenéhez – Nemi erőszak – a kasztráltak tündöklése és bukása

„Ez a béke szigete!” – mondják azok, akik beülnek a Zeneakadémia nagytermébe egy koncertre, vagy éppen csak klasszikus zenét hallgatnak. Való igaz, a klasszikus zene és annak históriája nem hangos gyilkosságoktól, komolyabb bűnesetektől. Legalábbis első hallásra. Azonban hamar kiderül: ebben a művészeti ágban is emberek alkottak, olyanok, akik többször kerültek tragikus helyzetbe, mint ahogyan mi azt gondolnánk.

Bősze Ádám legújabb sorozatában a zenetörténet bűncselekményeit tárja föl.

Nemi erőszak – a kasztráltak tündöklése és bukása

Az operairodalom legnehezebb és sokszor legszebb áriáit énekelték a kasztráltak, akik közül néhányan, mint például Farinelli, világhíresek lettek. De vajon hány százezer fiúgyermek életét nyomorították meg azzal, hogy elvették tőlük a gyermeknemzés lehetőségét? Miért döntöttek e rettenetes műtét mellett ilyen sokan, miért hunyt szemet fölötte az Egyház, ugyanakkor mit kellett tenni ahhoz, hogy valakiből ünnepelt énekes virtuóz váljon? Többek között e kérdésekre keresi a választ Bősze Ádám zenetörténész, miközben a zeneirodalom legnagyobb bűntényének részleteibe avatja be az Eötvös10 hallgatóságát.

További előadások:

  1. március 13., hétfő 18.00

Hol áll a fejem? – Haydn koponyájának elrablása

  1. április 5., szerda 18.00

Szövetségben az ördöggel – Paganini börtönévei

  1. május 10., szerda 18.00

Túladagolás – Puccini és az öngyilkos cselédlány

Jegyár: 3.000 Ft

Nyugdíjas/diák/pedagógusjegy 2.250 Ft, terézvárosi lakosoknak: 1.500 Ft

Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n (A kedvezményes jegyeket csak a helyszínen, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával lehet megvásárolni.)