Bősze Ádám

dátum

2023. január 18.
Expired!

időpont

18:00

Részvételi díj

3 000Ft

Álkulcs a zenéhez – Zárcsere – a Gesualdo-gyilkosság története

„Ez a béke szigete!” – mondják azok, akik beülnek a Zeneakadémia nagytermébe egy koncertre, vagy éppen csak klasszikus zenét hallgatnak. Való igaz, a klasszikus zene és annak históriája nem hangos gyilkosságoktól, komolyabb bűnesetektől. Legalábbis első hallásra. Azonban hamar kiderül: ebben a művészeti ágban is emberek alkottak, olyanok, akik többször kerültek tragikus helyzetbe, mint ahogyan mi azt gondolnánk.

Bősze Ádám legújabb sorozatában a zenetörténet bűncselekményeit tárja föl.

A zenetörténet legnagyobb bűntényei
Zárcsere – a Gesualdo-gyilkosság története

Hogyan csaljuk tőrbe feleségünket? Mondjuk azt neki, hogy elutazunk, miközben az ajtó mögül leselkedünk? Esetleg cseréltessük le a zárakat, miközben szerelmünk mással bujálkodik? Ilyen kérdések foglalkoztatták a késő reneszánsz egyik legfurcsább zeneszerzőjét, Carlo Gesualdót, Venosa hercegét, amikor megsúgták neki, hogy szíve választottja nem csupán neki tartogatja bájait. Gesualdo brutális kegyetlenséggel végzett az asszonnyal és annak szeretőjével. Ennek ellenére még csak el sem ítélték. Ezen az estén Bősze Ádám a zenetörténet e kegyetlen gyilkosságának titkaiba vezeti be a hallgatót.

További előadások:

  1. február 8., szerda 18.00

Nemi erőszak – a kasztráltak tündöklése és bukása

  1. március 13., hétfő 18.00

Hol áll a fejem? – Haydn koponyájának elrablása

  1. április 5., szerda 18.00

Szövetségben az ördöggel – Paganini börtönévei

  1. május 10., szerda 18.00

Túladagolás – Puccini és az öngyilkos cselédlány

Jegyár: 3.000 Ft
Nyugdíjas/diák/pedagógusjegy 2.250 Ft, terézvárosi lakosoknak: 1.500 Ft
Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n (A kedvezményes jegyeket csak a helyszínen, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával lehet megvásárolni.)