Bősze Ádám

dátum

2023. szeptember 28.
Expired!

időpont

19:00

#Mozart | Nagy zenészek, nagy szerelmek | Bécs

A „Nagy zenészek, nagy szerelmek“ előadássorozata világhírű zeneszerzőktől fennmaradt – meglehetősen változatos, olykor érzelmes, túláradó, máskor egészen illetlen és merész hangvételű, magyar nyelven számos esetben nem hozzáférhető – levelezésekből, naplóbejegyzésekből és más írásos emlékekből merítve csemegézik. Segítségükkel rácsodálkozhatunk a klasszikus mesterek intenzív, gyakorta ellentmondásos viszonyaira, felfedezhetjük erényeiket, és persze a hibáikat.

A Bécsben most először hallható „Nagy zenészek, nagy szerelmek“ előadás középpontjában a 18. század talán leghíresebb zeneszerző testvérpárosa, Nannerl és Wolfgang kapcsolata és szerelmi életük áll.

 

Nannerl és Wolfgang krimibe illő történetek után jutottak el a házasságig. Közben pedig rajongtak egymásért, szép szavakkal beszéltek a másik tehetségéről. A Nagy zenészek, nagy szerelmek “Mozart” epizódjában Bősze Ádám zenetörténész számos, magyarul nem publikált dokumentumon kersztül mutatja be e két zseni szerelmi életét, legyen szó hivatalos kapcsolatokról, vagy titkolt szerelmekről.

Az est helyszíne a Szent István-székesegyházzal szomszédos Domgasse 5, amelyben Mozart élete legnagyobb és legdrágább lakását tudhatta magáénak, és amelyben úgy tartják, élete legboldogabb időszakát töltötte. A nagypolgári ház falai 1784 és 1787 között több mint két és fél évig szívták magukba az ott születő, de ma már klasszikusnak számító dallamokat, hiszen sok más műve mellett Mozart a Figaro házasságát is ekkor komponálta.

Az eseményen olyan kiváló előadóművészek segítenek megidézni Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart dúsgazdag zenei lelkületét mint

Várhelyi Éva és Markovits Csaba operaénekesek,
Nanami Shiraki zongoraművész,
valamint Sárközi Gábor kontrabass.