Bősze Ádám

Bősze Ádám: Én vagyok a magyar zenetudomány Mága Zoltánja

2024. január 1.

Amikor interjút kértem tőle, nem azt kérdezte, hogy mikor járok legközelebb Pesten, hanem hogy két óra elegendő lesz-e. Mert akkor eljön Miskolcra a 11.25-ös IC-vel, és a 13.30-assal vissza is megy. Merőben szokatlan, de imponáló hozzáállás volt ez. Az idő szűke miatt viszont belecsaptunk a közepébe, átugorva a szerzetesi éveit, amiről már sok helyen beszélt. A zenetörténész tavasszal búcsúzott el a Bartók Rádió hallgatóitól, ahol közvetlen, humorosan elmondott sztorijai, de még bakijai is népszerűvé tették.

Eötvös10 Podcast

2023. március 17.
eötvös10

A „kultúr stand up” és a gimnáziumi óra

Az Eozin Magazin interjúja, 2022.
eozin magazin logo

Bősze Ádám az utóbbi években külön műfajt teremtett a zenei tematikájú stand upjaival, amikkel Pécsett is gyakran megfordul, mint legutóbb az E78-ban.

Rekeszizmot próbáló sztorik, elegancia, titkos kulisszajárás

A DUOL kritikája, 2020.
duol-logo

“Persze nem hazudtolta meg azt a kultúrkört, amelyből érkezett, a témákat a komolyzene, az opera, a koncertek világából merítette, hangyányi rést nyitva a bordó bársonyfüggönyön, hogy bekukucskálhassunk a kulisszák mögötti nagyon is esendően emberi világba, és harsányan kacaghassunk azon, hogy ők is hozzánk hasonlóan gyarló lények, számtalan helyzetkomikumot hordozó élettel.“

BIZTOS KEZEKBEN A KOMOLYZENE

A KULTER.HU kritikája, 2019.
KULTER-LOGO

“Rengeteget beszélünk manapság komolyzenei téren a közönség nevelésének szükségességéről, de eszközeink, illetve a rendelkezésre álló lehetőségeink még korlátozottak. Ezt a tárházat bővítik a Bősze Ádám-féle stand up és egyéb, komolyzenével kapcsolatos programok, melyek rengeteg új ismerettel gazdagíthatják a téma iránt érdeklődőket, miközben valóban jól is szórakozhatnak.“

EGY HANGNEM, AMI ÉVTIZEDEK ÓTA HIÁNYZIk

A Papageno portál kritikája, 2019.
papageno-logó

“A klasszikus zenei szakma kulisszatitkaiba és viszontagságaiba nyerünk nagyon okos és kritikus betekintést, hétköznapi nyelven, anélkül, hogy bárki eszébe jutna, itt aztán a magasművészetről van szó. […] Ez az a hangnem, ami már évtizedek óta hiányzik: a könnyed elegancia. […] Ez a sorozat hiánypótló vállalkozás, akár a stand up-jellegű oldalról, akár a tematikus előadások szempontjából, amelyek szintén különlegesek témájuk, stílusuk miatt. („Morendo”-estje például a zeneszerzők halálával foglalkozik, különös tekintettel a szokatlan esetekre. Ez tipikusan olyan téma, ami nemcsak a zeneszerető embert vonzza be, hanem bárkit. És ha már ott van, akkor talán érdeklődni kezd a szimfóniák iránt, még ha a szifilisz elég kellemetlen halálnem is.) Egész biztosan lesz folytatás, legyen is, számos téma és humorforrás létezik még a magasművészetben“

SZERETTÉK A HALLGATÓK

A Revizor portál kritikája, 2019.
revizoronline-logó

“Hogy országos Bősze várható, az már azért is örömteli újság, mert ez a standup-est jó. Jó, mert másfél óráig nem unatkozunk – ez már önmagában nagy dolog, egy amerikai standup special ritkán hosszabb 50-60 percnél –, és jó, mert a klasszikus koncertlátogatóknak végre van hol fellélegezni. Igen, ne is tagadjuk, hogy Bősze Ádám most a komolyzenei színtér szelepe, egy olyan esemény főszereplője, ahol végre lehet hahotázni, vihorászni, matatni, cukorkát bontogatni, köhögni, köhögés közben röhögni, röhögés közben köhögni, és így tovább, mert nem fog ránk szólni senki. És végre ki lehet nevetni az operák bugyuta cselekményét, az operaszereplők hülye nevét, azt, hogy ebben a kisestélyis-frakkos „cudar világban” is van komédia és félreértés, na és persze…”

A klasszikus zenének nem kell cégér!

A Fidelio portál interjúja, 2019.
fidelio-logo

Lehet, hogy Bősze Ádámot nem kell senkinek bemutatni. Lehet, hogy néhányaknak igen. Ők azt hiszik, szerénytelen, amikor azt mondja, hogy szeretik a hallgatók. Zenetudós, antikvárius, műsorvezető, ráadásul hamarosan a második standup-estjével lép a közönség elé. 

új műfaj születik: Stand up Melody - bősze ádám önálló humorestje a kodály központban

A Librarius portál interjúja, 2018.
librarius

A stand up comedy komolyzenei változatát igyekszik meghonosítani Bősze Ádám. A Bartók Rádió műsorvezetője Kaposvár, Szeged és Debrecen után március 9-én a pécsi Kodály Központban mutatja be önálló estjét #szeretnekahallgatók címmel. Erről beszélgettünk vele.

Bősze Ádám: „A hit struktúrát adott az életemnek”

A Képmás magazin interjúja, 2018.
képmás_logó

Lázadó, piros hajú kamaszként bekerül a Frankába, ahol eleinte nem tanul túl jól (valahol azt olvastam, az énektanár felmentette az éneklés alól is). Aztán annyira megtetszik neki osztálytársa gitározása, hogy a Zeneakadémián köt ki. Színészettel kacérkodik, de ott marad szerzetesként a ferenceseknél. Nyolc év múlva kilép a rendből, zenekritikákat ír egy napilapnak, majd elege lesz az írásból. A Bartók Rádió Muzsikáló reggelének műsorvezetőjeként válik ismertté, aztán a Virtuózokban is ő vezeti a show-t, nemrég pedig önálló standup esttel rukkol elő.

#Szeretnekahallgatók -- Bősze Ádám zenei antikvárius, műsorvezető

A Magyar Narancs interjúja, 2017.
magyar-narancs-logó

Leginkább komolyzenei műsorvezetőként ismert, pedig a nyilvános szereplésen túl egy kevésbé publikus, de talán érdekesebb foglalkozása is van. Eddigi élete pedig bővelkedik meglepő kanyarokban.

Bősze Ádám: Annyira bénán loptunk, hogy rögtön lebuktunk

A Magyar Nemzet interjúja, 2017.
magyar_nemzet_logó

A közönség főleg a Virtuózokból, illetve a Bartók Rádió Muzsikáló reggeléből ismeri a volt szerzetest.

„Kapok hideget és meleget is, sőt, ha szellemes a cikizés, azt meg is osztom” – Közeli Bősze Ádámmal

A Nők Lapja interjúja, 2017.
nők-lapja-logó

Muzsikus, szerkesztő, zenekritikus, antikvárius, továbbá a Bartók Rádió munkatársa, és ez utóbbi minőségében megosztó személyiség: sokan rajonganak érte, sokan pedig ki nem állhatják. A Virtuózok műsorvezetőjével Szegő András kacskaringós életútról, drámai fordulatokról és rajongásról beszélgetett.

Szerzetesből lett tévés, a Virtuózok arca – Bősze Ádám a Heti Válasznak

A Válasz.hu interjúja, 2017.
valasz.hu_logó

Muzsikus, szerkesztő, zenekritikus, antikvárius, továbbá a Bartók Rádió munkatársa, és ez utóbbi minőségében megosztó személyiség: sokan rajonganak érte, sokan pedig ki nem állhatják. A Virtuózok műsorvezetőjével Szegő András kacskaringós életútról, drámai fordulatokról és rajongásról beszélgetett.